Månadens medlem
 
Marie AllenMarie Allen

Jag föddes 1956 i Helsingfors. Jag blev student i Brändö svenska samskola 1975 och sedan filosofie magister i historia vid Helsingfors universitet 1984. Min karriär som lektor i historia och samhällslära skedde vid Lycieparkens skola i Borgå. Där arbetade jag i nästan 30 år och numera är jag pensionär. Till min familj hör maken Tom Allen, barnen Jessica, Peter och Annie, barnbarnen Sebastian, Sofia, Ada och Emil samt labradoren Rokka.

 

Berätta om ditt intresse för litteratur.
Min farmor Mery inspirerade mig att läsa böcker. Vi tog promenader tillsammans till Kasbergets bibliotek i Helsingfors. Som liten lånade vi böcker skrivna av Astrid Lindgren, Edith Unnerstad och Elsa Beskow. Jag var så förtjust i dessa böcker så att min farmor till och med köpte dem åt mig. I skolåldern läste jag Fem- och Kittyböcker. Redan som tonåring började jag läsa klassiker, samt böcker skrivna av Barbara Winckelmann, Alice Lyttkens, Henrik Tikkanen och Christer Kihlman. Allt sedan min barndom har böcker varit ett ständigt sällskap.

Berätta lite om ditt eget skrivande.
Jag är nybörjare som författare. Det finns inga opublicerade dikter eller böcker i min skrivbordslåda. Boken Prästgården påbörjade jag hösten 2020. Visserligen hade jag länge funderat på handlingen i boken. Då mitt skrivande äntligen började gick det snabbt och smidigt.

Berätta om ditt läsande.
Jag är en allätare vad litteratur beträffar. Jag försöker läsa alla författare som fått Nobel- och Finlandiapriset. Jag har en förkärlek för amerikansk och kanadensisk litteratur. De nordiska deckarförfattarna plöjer jag gärna igenom.

Vad skriver du på just nu?
Min andra bok Pensionatet är under arbete. Boken är en historisk roman.  Handlingen börjar i Estland i slutet av 1800-talet där pensionatet är beläget, förflyttar sig till Sankt Petersburg/Petrograd för att sedan återkomma till Pärnu i Estland.

Vilka andra intressen har du?
Mina intressen är skärgård, motion, litteratur, min familj och numera också att skriva böcker.

Dina sociala plattformar?
Facebook och Instagram
marie.allen1956 
  

Syftet med Månadens medlem är att presentera och lyfta fram föreningens medlemmar och deras skrivande och läsande. 

Månadens medlem 2023
Januari - Thorolf Ekholm pdf
Februari - Eivor Holm pdf
Mars - Viveca Stenius pdf
April - Erika Sjöberg pdf
Maj - Susanne Lagerstam pdf
Juni - Beatrice Johansson pdf
Juli - Tage Wilén pdf
Augusti - Eva Wahlström pdf 

Läs om tidigare Månadens medlemmar online som flipbook

Månadens medlemmar 2022 som Flipbook
Catherine Sid, Elinor Silius-Ahonen, Ulrica Brunberg, Susanna Söderholm, Henrik Nymalm, Bodil Stjernberg, Patrik Simberg,  Rita Lönnroth, Elin Lindberg, Susann Uggeldahl, Inger "Ci" Ahlqvist, Christina Korkman 

Månadens medlemmar 2021  som Flipbook
Lars Leden, Daniela Ikäheimo, Minkki Huldén, Stefan Lindqvist, Iris Backlund, Agneta von Essen, Martin Westman, Petra Österman, Solveig Eriksson, Gerd-Peter Löcke, Elisabeth Morand-Löfving, Frej Wasastjerna 
På sidan kan du även ladda ned böckerna som pdf-fil.