Månadens medlem
 
Viveca SteniusViveca Stenius

Föddes mitt på sommaren 1946, femte barnet av sex. Två äldre systrar, två äldre bröder och en lillebror.  Pappa lärare, mamma hemmafru. Svår olycka höll på att krossa oss 1958. Livet förändrades för alltid. Allt jag därefter gjorde svärtades av denna händelse. Student 1964, Bullan. Studier vid HU, svenska, litteratur, franska och engelska. Creative writing, UCLA, 1966. Redaktör på Yle 1972 – 2008.

 

Berätta om ditt intresse för litteratur.
Hela familjen läste. Massor. Mamma kunde en uppsättning sagor utantill, för att kunna städa och laga mat samtidigt. Mina bröder reciterade dikter i blåbärsskogen. Språket, ordet, var magiskt.

Berätta om ditt läsande.
Läser numera mest fackböcker. Trasslade in mig med psykiatrin. Tidigare trasslade jag in mig med 68-rörelsen, som var mycket fruktbar. Psykiatrin var dödlig.

Berätta lite om ditt eget skrivande.
Jag började skriva så fort jag hade lärt mig skriva. Sagor (8 år) indianböcker (10 år) och relationsdramer 11 år framåt. Debutbok: Den omöjliga patienten 2019, hade fyllt 72. Svår kris i samband med olyckan. Skrev ingenting på många år.

Vad skriver du på just nu?
Eftersom jag har hunnit fylla 76 har jag beslutat att färdigställa så mycket som möjligt av det jag genom åren har samlat i skrivbordslådorna. Där finns bl a en diktbok, ett filmmanus, en ungdomsbok och en roman, samtliga halvfärdiga. Jag har därför avsagt mig alla extra åtaganden, bl a ledde jag under många år två skrivargrupper, som det smärtar mig att jag måste lämna (coronans fel!). Under de två coronaåren gick jag från att vara en äldre dam till att vara åldring. Så nu är det bråttom om jag ska få något skrivet ännu i detta livet.  

Ditt förslag för föreningen?
Regelbundna träffar med högläsning. Tex en gång i månaden eller en gång per termin. För inspiration.

Dina sociala plattformar?
Jag finns på Facebook.

Syftet med Månadens medlem är att presentera och lyfta fram föreningens medlemmar och deras skrivande och läsande. 

Månadens medlem 2023
Januari - Thorolf Ekholm pdf
Februari - Eivor Holm pdf

Läs om tidigare Månadens medlemmar online som flipbook

Månadens medlemmar 2022 som Flipbook
Catherine Sid, Elinor Silius-Ahonen, Ulrica Brunberg, Susanna Söderholm, Henrik Nymalm, Bodil Stjernberg, Patrik Simberg,  Rita Lönnroth, Elin Lindberg, Susann Uggeldahl, Inger "Ci" Ahlqvist, Christina Korkman 

Månadens medlemmar 2021  som Flipbook
Lars Leden, Daniela Ikäheimo, Minkki Huldén, Stefan Lindqvist, Iris Backlund, Agneta von Essen, Martin Westman, Petra Österman, Solveig Eriksson, Gerd-Peter Löcke, Elisabeth Morand-Löfving, Frej Wasastjerna 

På sidan kan du även ladda ned böckerna som pdf-fil.