Carmela Johansson

(っ◔◡◔)っ ♥ MÅNADENS MEDLEM ♥

15.06.2024 kl. 11:47
FSL:s månadens medlem är Carmela Johansson från Åbolands litteraturförening r.f.

Jag föddes 1983 och växte upp i Pargas, efter flera år i Vasa och några månader i Esbo har jag de senaste tio åren bott i Pargas igen. Jag har studerat turism, drama och teater, masskommunikation, utvecklingspsykologi och psykodrama. Under årens lopp har jag bland annat jobbat med olika teater- och språkbadsprojekt. För tillfället jobbar jag främst som journalist på Yle Åboland. Vid sidan av jobbet skriver jag på ett bokmanus, är föreningsaktiv, rör på mig och umgås med nära och kära.

Berätta om ditt intresse för litteratur
Berättelser har alltid varit viktiga för mig. Då jag var liten läste och berättade ofta mina föräldrar sagor för mig. Då jag själv lärde mig läsa började jag läsa det mesta och fastnade ofta med näsan i en bok. I lågstadiet skrev jag även några egna berättelser och i tonåren lite dramatik. Sedan blev det några års paus, men nu i vuxen ålder skriver jag igen.

Berätta lite om ditt eget skrivande
Jag skriver lite av varje, mest prosa, men också lite poesi. Jag tycker om att skriva längre texter där jag kan breda ut mig mer, men poesi är ett sätt att skriva i stunden. Jag älskar att skriva dikter då jag åker tåg eller annars är ute och reser. Längre texter skriver jag helst under intensiva perioder och sent på kvällen då resten av familjen sover.

Berätta om ditt läsande
Jag tycker om att läsa olika sorters böcker och uppskattar både klassiker och nyskrivet, som feelgood och deckare. För mina barn läser jag också mycket barnböcker och jag vill visa dem hur underbart det kan vara att läsa och upptäcka olika världar.

Vad skriver du på just nu?
De senaste åren har jag främst skrivit och redigerat ett bokmanus som handlar om relationer, familjehemligheter och psykisk ohälsa.

Vilka andra intressen har du?
Många, jag är intresserad av olika saker och det är en fördel i mitt arbete som journalist eftersom jag får göra inslag och skriva artiklar om så många olika saker. Jag tycker om att uttrycka mig kreativt på olika sätt och gillar att kombinera olika konstformer som dans, måleri, hantverk, skrivande, sång, musik och teater. Jag har sjungit i flera år och håller som bäst på att lära mig spela ukulele. Jag tycker om att resa, men trivs också bra i hemknutarna nära skogen, havet och i huset vi bor i, som är fullt av spännande föremål och historier från förr.

Dina sociala plattformar?
Man hittar mig på Facebook och Instagram

Läs mera om månadens medlem

NyLitt
Anders Westerlund

(っ◔◡◔)っ ♥ MÅNADENS MEDLEM ♥

FSL:s månadens medlem är Anders Westerlund från Svenska Österbottens litteraturföreningLäs mera »
NyLitt
15.07.2024 kl. 10:37

Manus 42

Tidskriften Manus en källa till kreativitet, tankar och idéer från medlemmarna och gästskribenterna. I år ser vi med stor entusiasm fram emot ditt bidrag till årets Manus 42! Läs mera »
NyLitt
09.07.2024 kl. 10:37