Månadens medlem
 
Elisabeth SandelinElisabeth Sandelin

Jag har studerat engelska, nordiska språk och litteratur vid Helsingfors universitet. Efter studierna arbetade jag som reseledare i flera europeiska länder så som Italien, Spanien, Portugal, Grekland och Israel. Mitt längsta uppehåll var Sicilien som gjorde ett starkt intryck på mig. Jag har verkat som lärare i Helsingfors. Som pensionär kombinerar jag rollen som auktoriserad turistguide med skribentens. Jag skriver kåserier i Hufvudstadsbladet och har gett ut två barnböcker och tre romaner. Den senaste heter Behåll din krona. 

 

Berätta om ditt intresse för litteratur. 
Mitt intresse för böcker väcktes då jag var barn. Innan jag kunde läsa älskade jag att lyssna på Topelius sagor. I 9-årsåldern blev jag en riktig bokslukare, och tyckte speciellt mycket om Puck-böcker och Anne på Grönkulla. Också Fem-böckerna tilltalade mig. Jag läste allt som fanns att tillgå på svenska i Björneborgs bibliotek. Senare studerade jag litteratur vid Helsingfors universitet och läste världslitteraturens största verk. Ett måste som jag senare i livet har uppskattat.  

Berätta lite om ditt eget skrivande. 
Jag trodde aldrig att jag kunde skriva eftersom jag i studentuppsatsen bara fick vitsordet a. Jag började skriva mera professionellt efter att jag blivit kåsör vid Hufvudstadsbladet för 19 år sedan. Efter pensioneringen har jag skrivit många researtiklar och noveller. Jag har gett ut tre romaner och två barnböcker. Det jag tycker mest om att skriva är korta kåserier.  

Berätta om ditt läsande. 
Numera gillar jag biografier och håller på med Yrsa Stenius berättelse om Jussi Björling, Tills vingen brister. Jag lyssnar sporadiskt på ljudböcker som den om Bitte och Jörn. För tillfället lyssnar jag på Kjell Westös Molly & Henry på finska. Tove Janssons Sommarboken är en bok som jag ofta återkommer till. Skulle vilja kunna skriva som hon. 

Vad skriver du på just nu? 
För tillfället skriver jag enbart kåserier. Att skriva romaner är en stor utmaning, kräver tid och disciplin och en förläggare. Mitt nästa projekt kunde vara att ge ut en bok med kåserier jag skrivit. Det är ca 400 men det gäller att gallra och hitta olika teman. Eller kanske jag deltar i en ljudbokstävling, men tiden är knapp. 

Vilka andra intressen har du? 
Jag reser gärna, speciellt tillbaka till Italien som är mitt drömland. Jag är förtjust i opera speciellt Verdi och Puccini och reser ibland också till Tallinn för att gå på operan där. Jag går också på bio. Till mina dagliga rutiner hör vattenlöpning på Allas Sea Pool. Jag guidar ännu.

Dina sociala plattformar?
https://www.facebook.com/elisabeth.sandelin.7
https://www.facebook.com/sandelin.elisabeth
  

Syftet med Månadens medlem är att presentera och lyfta fram föreningens medlemmar och deras skrivande och läsande. 

Månadens medlem 2023
Januari - Thorolf Ekholm pdf
Februari - Eivor Holm pdf
Mars - Viveca Stenius pdf
April - Erika Sjöberg pdf
Maj - Susanne Lagerstam pdf
Juni - Beatrice Johansson pdf
Juli - Tage Wilén pdf
Augusti - Eva Wahlström pdf 
September - Marie Allen pdf
Oktober - Michaela von Kügelgen pdf

Läs om tidigare Månadens medlemmar online som flipbook

Månadens medlemmar 2022 som Flipbook
Catherine Sid, Elinor Silius-Ahonen, Ulrica Brunberg, Susanna Söderholm, Henrik Nymalm, Bodil Stjernberg, Patrik Simberg,  Rita Lönnroth, Elin Lindberg, Susann Uggeldahl, Inger "Ci" Ahlqvist, Christina Korkman 

Månadens medlemmar 2021  som Flipbook
Lars Leden, Daniela Ikäheimo, Minkki Huldén, Stefan Lindqvist, Iris Backlund, Agneta von Essen, Martin Westman, Petra Österman, Solveig Eriksson, Gerd-Peter Löcke, Elisabeth Morand-Löfving, Frej Wasastjerna 
På sidan kan du även ladda ned böckerna som pdf-fil.