Månadens medlem
 
Katarina von Numers-Ekman

Katarina von Numers-Ekman

Jag är född 1973 i Helsingfors och har bott i Kyrkslätt i drygt tjugo år. Jag har studerat nordisk litteratur, nordiska språk och pedagogik och arbetade i många år som lektor i modersmål och litteratur vid Mattlidens gymnasium i Esbo. Åren 2014-2017 var jag heltidsanställd i projektet Den finlandssvenska läsambassadören. Sedan fem år tillbaka jobbar jag som ombudsman i utbildningsteamet på Svenska kulturfonden. Jag har gett ut fyra barnböcker och flera läromedel för olika skolstadier.

 

Berätta om ditt intresse för litteratur. 
Jag har alltid älskat böcker och läsning. När jag var liten drömde jag om att bli inlåst på ett bibliotek och få sitta uppe hela natten och läsa böcker ur bibliotekets hyllor. Mina föräldrar läste också ofta högt för mig och det har varit otroligt viktigt för mig att läsa mycket för mina egna barn. I mina studier intresserade jag mig särskilt för litteraturpedagogik. Det hade jag stor glädje av när jag jobbade vid IB-linjen i Mattlidens gymnasium, där läroplanen helt och hållet bygger på läsning av litteratur. I dag läser jag både pappersböcker och e-böcker och lyssnar på ljudböcker - och träffar också regelbundet min litteraturcirkel för att diskutera läsupplevelser.

Berätta lite om ditt eget skrivande. Jag gav ut min första bok år 2010 och har sedan dess för det mesta haft något skrivprojekt på gång. Hittills har jag gett ut två bilderböcker och två kapitelböcker för barn. Ibland är det utmanande att hitta tid för skrivandet, men på veckoslut och semestrar brukar skrivandet flyta på. Jag har under årens lopp deltagit i många både längre och kortare skrivarkurser, som har lärt mig viktiga saker om skrivprocessen och om att ge och ta emot respons. Skrivarkurser är också ett fint och lite annorlunda sätt att lära känna nya människor.

Berätta om ditt läsande. 
Jag läser allt möjligt, men allra mest nyutkomna finlandssvenska och sverigesvenska romaner. Jag läser också gärna sakprosa, noveller och lyrik. Ibland läser jag även på finska och engelska. Boktips får jag av läsande vänner och kollegor och genom en av mina favoritpoddar, Lundströms bokradio på Sveriges Radio P1. 

Vad skriver du på just nu? 
Jag har jobbat med ett manus för en vuxen målgrupp i några år nu, men jag kan tyvärr inte avslöja något om innehållet i det här skedet.

Vilka andra intressen har du?
Utöver att umgås med familj och vänner tycker jag om att röra på mig. Jag vinterbadar, stiglöper och går med våra två labradorer i skogen. Jag är dessutom med i en sånggrupp som heter The Daisies och sitter i styrelsen för föreningen Fibul som för samman finlandssvenska barn- och ungdomsboksskapare.

Dina sociala plattformar?
Man hittar mig på Facebook och Instagram.

Syftet med Månadens medlem är att presentera och lyfta fram föreningens medlemmar och deras skrivande och läsande. 

Månadensmedlem 2024
Januari - Sandra Öhman pdf 
Februari - Erik Nagel pdf
Mars - Emilia Tallberg pdf

Läs om tidigare Månadens medlemmar online som flipbook

Månadens medlemmar 2023Månadens medlem 2023 som Flipbook eller PDF
Thorolf Ekholm, Eivor Holm, Viveca Stenius, Erika Sjöberg, Maj - Susanne Lagerstam, Beatrice Johansson, Tage Wilén, Eva Wahlström, Marie Allen, Michaela von Kügelgen, Elisabeth Sandelin,Torbjörn Gräsbeck.
  

Månadens medlemmar 2022 som Flipbook eller PDF
Catherine Sid, Elinor Silius-Ahonen, Ulrica Brunberg, Susanna Söderholm, Henrik Nymalm, Bodil Stjernberg, Patrik Simberg,  Rita Lönnroth, Elin Lindberg, Susann Uggeldahl, Inger "Ci" Ahlqvist, Christina Korkman 
  

Månadens medlemmar 2021Månadens medlemmar 2021  som Flipbook eller PDF
Lars Leden, Daniela Ikäheimo, Minkki Huldén, Stefan Lindqvist, Iris Backlund, Agneta von Essen, Martin Westman, Petra Österman, Solveig Eriksson, Gerd-Peter Löcke, Elisabeth Morand-Löfving, Frej Wasastjerna 
På sidan kan du även ladda ned böckerna som pdf-fil.