Tävlingsinbjudan

Sedan 1999 uppmärksammas varje år Världspoesidagen den 21 mars.
Syftet med dagen är att uppmuntra till att läsa och skriva poesi. Poesi finns överallt, både vid glada, festliga tillfällen och på sorgliga dödsannonser.  Poesi är helt enkelt en stor del av våra liv.

Poesi är som att beskriva snöfallet och få med varenda snöflinga skrev Gerd-Peter Löcke i sin första diktsamling 2003.

Vad är poesi för dig?
Nylands litteraturförening r.f. vill uppmärksamma poesidagen. Därför utlyser vi en poesitävling för medlemmar och andra intresserade om vem som bäst beskriver med en mening vad poesi är. Alla bidrag publiceras på vår hemsida, Facebooksida, på vårt Instagramkonto och senare i vår litterära tidskrift Manus 41. Föreningens styrelse fungerar som jury och utser tre vinnare i början av april. De tre bästa bidragen premieras med en novellask från Novellix.

Känn dig utmanad och uppmärksamma världspoesidagen med ditt bidrag!
Skicka ditt bidrag senast den 31 mars 2023 till adressen  NylandsLitteratur@outlook.com.
Meningen ska börja med ”Poesi är ...”

Bokkalaset i Ekenäs

Omkring 2 400 personer deltog antingen live eller virtuellt. NyLitt deltog med eget program. Nu finns alla 4 avsnitt på föreningens YouTube-kanal

Adaption av flickskap
Flera generationer läsarinnor i Finland växte upp med Emily Byrd Starr, Ann Barton, Kitty Drew och Cherry Ames. Men vad hade de här hjältinnorna upplevt på väg från sin engelska skepnad till sin finska och svenska? FD Laura Leden berättade om normbekräftande och normbrytande i flickböcker översatta från engelska till svenska och finska.

Flickböcker

Hennes föredrag finns på vår YouTube-kanal
och på Bokkalasets YouTube-kanal

KulturcaféInternationellt kulturcafé

Att prata med folk på café kan vara både nöje och utmaning. Hos oss serverar vi kaffe med mycket glädje och inspiration. Tillsammans lyssnar, pratar, läser, berättar eller skriver vi nyfiket och glatt oavsett om du redan har den finlandssvenska kulturen i blodet eller vill bekanta dig med den.
Varje torsdag kl. 16
The Good Coffee Company Eriksgatan 33
Följ med evenemanget på Facebook

MANUS 40

Manus 40Manus blev i år ett jubileumsnummer och publicerades i färg. Vi ville lyfta fram alla samarbetspartner som finns i processen med att förvandla ett manus till en bok. Arbetsgruppen för Manus, under ledning av styrelsens viceordförande Ulrica Brunberg, tog emot 52 bidrag

Manus 40 postades avgiftsfritt till de medlemmar som har betalat medlemsavgiften för år 2022. Manus 40 kommer även att publiceras digitalt (pdf och epub) som kan laddas ner gratis.

Höstmöte HÖSTMÖTE 11 NOVEMBER

Nylands Litteraturförening rf kallade sina medlemmar till ett höstmöte som hölls fredagen den 11 november kl. 18 som hybridmöte. På mötet fastställdes verksamhetsplanen och budgetförslaget för 2023.
Vi vill bidra till att skapa en kvalitativ och engagerande verksamhet inom litteraturen på de platser som människor rör sig på både fysiskt och digitalt.

Inspirationskurs – nöd & lust

Kursledare: Hannele Mikaela Taivassalo
Tidpunkt: 5–6 november
Plats: Tyska Skolan, Helsingfors
Arrangör: Finlands svenska litteraturföreningar


- Att skriva är både lust och arbete – och på denna veckoslutskurs arbetade vi mycket med just lusten och inspirationen.Vi gjorde det genom att göra det ljuvliga jobbet: skriva. Ingen kan servera dig den, men vi laborerade nyfiket och glatt med olika möjligheter att hitta lust också i nöden. Målet var också att processen samtidigt ska kunna locka alla till att hitta någonting nytt i sitt eget skrivande. Mikaela Taivassalo

Röster längs kusten

RÖSTER LÄNGS KUSTEN
I samarbete med Finlands svenska litteraturföreningar r.f. (FSL)
Representanter från Österbotten, Nyland och Åboland intervjuades om sitt skrivande och läste sina egna texter. Programledare var Wivan Nygård-Fagerudd. Evenemanget filmades. Efter programmet tog vi en kopp kaffe tillsammans med dem som läste på scenen.  

Christina Korkmans nya roman Ellen Linnea

Christina Korkman

Ellen växer upp i norra Österbotten då Finland frigör sig från Ryssland. Livsmedelsbrist, oro och rädsla är en del av vardagen. Modern kämpar ensam med att försörja familjen. Ellen möter tidigt förluster och smärtsamma förändringar i tillvaron. Hon finner ändå en trygghet och förebild i sin lärarinna.

Förhoppningarna om fortsatt skolgång får Ellen glömma och drömmen om en framtid ”over there” går om intet. Men livet svänger, hon möter en ny kärlek.

Ellen lever med i det kulturella uppvaknandet i nationen, sjunger i kör och deltar i sångfester. Samhället förändras med radion och automobilen. Jordbruket mekaniseras.

Boken återger ömsint det växande barnets känslor och följer Ellens inre utveckling till en ung kvinna. Ellen Linnea ger glimtar ur en ung människas liv från 1915 fram till 1934 i Kronoby och Karleby. Berättelsen baserar sig på verkliga händelser.

Boken kan beställas på  Förlaget Västkusten (lansirannikko.fi)

Författarträff 

LIVET - SFörfattarträff på GrandKRIVET
Lördagen 21 maj kl 15.00
Kulturhuset Grand, Biskopsgatan 28, Borgå

De östnyländska författarna Sabine Forsblom och Annika Gustafsson-Flinck samtalar.
I samarbete med  Borgå bibliotek
Fritt inträde 

Ladda ner hela affischen som pdf

Erica Sjöberg från Åland vann skrivtävlingen

Erica Sjöberg

Första pris går till Erica Sjöberg från Åland.
Juryn anser att Ericas nanofiktion "Husdrömmar " är en saklig berättelse som uppfyller alla krav som ställs på nanofiktion. Titeln är intresseväckande och sista raden ringer som en klocka.

Andra pris går till Linn Wilhelmsson från Helsingfors, tredje pris till Minkki Huldén från Helsingfors. 

Läs pristagarnas texter här eller på YouTube

Till tävlingen inkom 22 bidrag. Stort tack till alla som deltog, bidragen höll en hög nivå. Juryn bestod av föreningens styrelse. Vinnarnas texter publiceras även på vår  Facebooksida och senare i vår litterära tidskrift Manus. Dessutom inbjuds vinnarna att delta med uppläsning av sin text på föreningens årsmöte den 23.4.2022 klockan 16 på Ode i Helsingfors eller digitalt via Teams.

Instagram 

Instagram  
På Instagram (IG) har du möjlighet att få din egen dikt publicerad. Skicka in ett bidrag med ditt namn eller under pseudonym som ett meddelande på IG eller som ett mejl till ulrica.brunberg@sipoo.fi. 

Året som gått ...

Verksamheten 2021 som pdf