Covid 19

Vi följer noga med epidemisituationens utveckling och försöker hitta nya lösningar för att upprätthålla ett aktivt föreningsliv.

Ulrica Brunberg

Ny bok av Ulrica Brunberg
Lokala regnskurar

I sin nya bok ”Lokala regnskurar” beskriver Ulrica Brunberg hur till synes vardagliga händelser tar oväntade riktningar då huvudpersonerna handskas med sina problem på ett överraskande sätt. Novellsamlingen innehåller tretton noveller.

Varför ska man läsa din bok, Ulrica?
Jag tycker att man ska läsa min bok som underhållning och avkoppling. Det är med skönlitteratur som man kan gå ner i varv och besöka andras liv och tankegångar.

Hur kom boken till?
Jag började skriva noveller för några år sedan. Läsåret 2020–2021 deltog jag i Skriftskolan med Johanna Holmström och Hannele Mikaela Taivassalo. Den kursen utvecklade mitt skrivande och fick mig att slutföra projektet med en novellsamling.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Att läsa noveller är ett snabbare sätt att ta del av skönlitteratur, både med tanke på antal sidor och händelser. Jag rekommenderar att alla har en novellsamling i handväskan för att plocka upp den i stället för telefonen.

Lokala regnskurar
Förlag: Vulkan
ISBN: 9789189462342
Pris: Bokus 229 SEK och Suomalainen 30,95 euro

Föreningens höstmöte 

Föreningen höll sitt höstmöte fredagen den 19 november på Centrumbiblioteket Ode i Helsingfors.

Vi diskuterade föreningens verksamhet 2020-2021 och  verksamhetsplanen för år 2022.

Bokkalaset i Ekenäs 13.11

Bokkalaset går av stapeln 11-15 november med temat ”Vändpunkter ”.

Nylands Litteraturförening ordnar också i år busstransport från Helsingfors till Ekenäs lördagen den 13.11. Bussen startar utanför Kiasma kl. 8.30 och returen från Ekenäs sker kl 17.00.  Bussen tur- och retur kostar 10 euro. Förhandsbokning inte nödvändig men önskvärd.
nylandslitteratur@outlook.com

”Poesins vändpunkter”
Lö 13.11 kl 12:00-12:45
Scen: Svalan, Ekenäs bibliotek

Inspirerar målningar till poetiska verk som hos konstnären Lars Leden eller behöver poesin bakgrundsbilder och ikoner som hos instagrammaren Daniela Ikäheimo? Den digitala revolutionen har lett till skapandet av helt nya former av digital och interaktiv poesi, s.k. ”cyber poetry”. Publicisten Gerd-Peter Löcke tar reda på hur det känns att ”fånga in nätvärldens tillfälliga realitet”, som sist och slutligen är närmare vårt vardagliga liv än vi kanske tror. Som komplement till temat finns premiärvisning av föreningens video ”Drömmar och lycka” samt en liten utställning av oljemålningar och instagramikoner.

Programmet planeras för att (även) gå virtuellt


Mera om bokkalaset

MANUS 39

Manus utManus 39kommer även i år och den kommer att postas avgiftsfritt till de medlemmar som har betalat medlemsavgiften för år 2021. Manus kommer även att publiceras digitalt (pdf och epub) och kan då laddas ner gratis från föreningens hemsida.

Den som själv skickat in ett bidrag till Manus kan få flera personliga exemplar.

 

Helsingfors Bokmässa 28-31.10.2021

Helsingfors HokmässaNyLitt deltog i Helsingfors bokmässa 28-31 med egen monter. 
Poesin har tagit sig från bokhyllan in på våra digitala plattformar och samtalet med  Annika Cleo och Julia Pennlert finns nu på föreningens videokanal

Inslaget från bomässan kommer senare.

Mikaela Taivassalo

Författarträff 2.11.2021

med Hannele Mikaela Taivassalo

Datum och tid: Tisdag 2 november
Plats: Bibliotekshuset Fyyri i Kyrkslätt
Inget inträde

Diskussion och möjlighet att köpa författarens böcker till specialpris. Författarbesöket är ett samarbete mellan biblioteket i Kyrkslätt och Nylands Litteraturförening rf.

Mer info
 

Stora bokbytardagen i Finland

Stora Bokbytardagen har ordnats i Sverige i flera år och syftet med dagen är att byta böcker med varandra, var som helst och när som helst. Dagen finns till för att öka intresset för böcker och uppmuntra till mer läsande. Bokbytardagen i Finland uppmanar till "bokbyteri" den 17.5.

Vi firade den på Facebook genom att skänka redan lästa böcker åt dem som kommenterade våra bokinlägg. Bokbytardagen är också en uppmaning till hållbar konsumtion. Föreningen hoppas i framtiden kunna utöka aktiviteterna denna dag och kanske administrera en Bokbytardag i hela Svenskfinland. Läs mera på Facebook

Föreningens årsmöte

Föreningen höll sitt årsmöte 24.4 i Helsingfors. Gerd-PetGerd-Peter Löckeer Löcke återvaldes  till föreningens ordförande.  

Ulrica Brunberg (viceordförande), Susanna Söderholm (sekreterare) och Henrik Nymalm fortsätter andra året.  Tiina ”Tibu” Borgstén från Vanda valdes för ett år i stället för Annika Cleo. Tibu har suttit i styrelsen tidigare.

Som ersättare återvaldes Solveig Eriksson och Stefan Lindqvist. Med Catherine Sid från Åbo och Lars Leden från Esbo, ursprunglig från Sverige, har vi fått nya, kompetenta och ivriga ersättare. Höjden av Lycka
 Vi hittar nåt på stranden
 Och bär det en bi

Haikutävlingen är avgjord

Första pris går till Anne Scheffer Leander, 56 år från Bläse på Gotland. 
  
Vinnar-haikun för tankarna till något positivt, till havet och lyckan. Haikun överraskar, man hittar något som efter några steg mister sitt värde. I överförd betydelse kan haikun vara en bild av själva livet, man hittar något som man bär med sig en stund för att sedan lämna det och gå vidare.

Minna Knutar

Andra pris går till Minna Knutar, 53 år och bosatt i Terjärv. 

Stämningen i den här haikun är fin och juryn älskar bilden av de dansande hararna. Självklart dansar de tango!

på skaren en morgon
i månskenet
dansar hararna tango

TMartin Westmanredje pris går till Martin Westman, 68 år och bosatt i Karis. 

Haikun frammanar en udda bild av en försiktig koltrast som onekligen musicerar. Haikun är underfundig och nu vet vi att våren kommer.

Sista snön smälter
Koltrasten bläddrar förstrött
i sina notblad

Till tävlingen inkom 33 bidrag av 12 skribenter. Tack till alla som deltog. Juryn har utsett tre vinnare som får en ask med Novellix noveller på posten. Haikuerna publiceras på vår hemsida, på vårt Instagramkonto, på vår Facebooksida och senare i vår litterära tidskrift Manus. Annica Cleo kommer att recitera bidragen på föreningens årsmöte den 24.4.2021.
Mera om haiku finns här

Instagram 

  
På Instagram (IG) har du möjlighet att få din egen dikt publicerad. Skicka in ett bidrag med ditt namn eller under pseudonym som ett meddelande på IG eller som ett mejl till ulrica.brunberg@sipoo.fi. 

 

Året som gått...

Verksamheten 2020
 

Svenska litteratursällskapetStiftelsen Tre SmederNygréns stiftelseKonstsamfundet  Svenska kulturfonden