Covid 19

Vi följer noga med epidemisituationens utveckling och försöker hitta nya lösningar för att upprätthålla ett aktivt föreningsliv.

Lilla jazz- och poesifestivalen

22-25 juli i Ekenäs Lilla jazz- och poesifestivalen

Det blir en fyradagarsfestival den 22-25 juli i Ekenäs. På programmet finns tre kvällskonserter, en öppen scenkväll, en lunchkonsert, ett författarsamtal och en skrivarverkstad. Samtliga programpunkter hålls på biblioteket i Ekenäs.

– Vi ser oerhört mycket fram emot att för första gången få arrangera festivalen inför livepublik, säger producenten och initiativtagaren Annika Cleo som även är medlem i föreningen.

Festivalen arrangeras av Kulturföreningen Ena med understöd av Svenska kulturfonden, Nygrénska stiftelsen, Nylands litteraturförening och Ekenäs bibliotek.

Mer information finns på festivalens FB-sida

 

MANUS 39

Manus utManus 39kommer även i år och den kommer att postas avgiftsfritt till de medlemmar som har betalat medlemsavgiften för år 2021. Manus kommer även att publiceras digitalt (pdf och epub) och kan då laddas ner gratis från föreningens hemsida.

Den som själv skickat in ett bidrag till Manus kan få flera personliga exemplar.

Kom  ihåg att texten inte ska vara alltför lång. Dikter eller noveller ska fylla högst tre Manus-sidor (7200 tecken med blanksteg). Om bidraget är ett utdrag ur en längre text, t.ex. ur en bok, skall det vara en helhet som fungerar också separat. Bilder och foton i svartvitt (greyscale) är tillåtna. Vi vill att du presenterar dig med namn, ålder, födelseort och nuvarande bostadsort. Om du vill får du skicka med ett boktips som kommer att nämnas efter respektive bidrag. 

Arbetsgruppen för Manus, under ledning av styrelsens vice ordförande Ulrica Brunberg, tar emot bidrag under tiden 1.7 - 15.8. Sänd då bidragen till adressen Nylittmanus@gmail.com.

Helsingfors Bokmässa

PlanernaHelsingfors Hokmässa med att delta i Helsingfors bokmässa 28-31 oktober med en egen monter är i full gång. Vi kommer att delta med eget program på scen. Anmäl gärna ditt intresse om du vill hjälpa till i montern.

Mässans program publiceras den 29.9. Vi planerar eget program om "Poesins underbara resa". Tillsammans med FSL planeras det traditionella programmet "Röster längs kusten".

Mera om bokmässan

Bokkalaset i Ekenäs 

Bokkalaset går av stapeln 11-15 november med temat ”Vändpunkter ”. Föreningen planerar åka till bokkalaset med charterbuss som tidigare. Daniela Ikäheimo, Gerd-Peter Löcke och Lars Leden deltar i programmet "Poesins vändpunkter".  Dessutom premiärvisning av föreningens video ”Drömmar och lycka” samt en liten utställning av målningar och instagramikoner.

Mera om bokkalaset

Stora bokbytardagen i Finland

Stora Bokbytardagen har ordnats i Sverige i flera år och syftet med dagen är att byta böcker med varandra, var som helst och när som helst. Dagen finns till för att öka intresset för böcker och uppmuntra till mer läsande. Bokbytardagen i Finland uppmanar till "bokbyteri" den 17.5.

Vi firade den på Facebook genom att skänka redan lästa böcker åt dem som kommenterade våra bokinlägg. Bokbytardagen är också en uppmaning till hållbar konsumtion. Föreningen hoppas i framtiden kunna utöka aktiviteterna denna dag och kanske administrera en Bokbytardag i hela Svenskfinland.

Föreningens årsmöte

Föreningen höll sitt årsmöte 24.4 i Helsingfors. Gerd-PetGerd-Peter Löckeer Löcke återvaldes  till föreningens ordförande.  

Ulrica Brunberg (viceordförande), Susanna Söderholm (sekreterare) och Henrik Nymalm fortsätter andra året.  Tiina ”Tibu” Borgstén från Vanda valdes för ett år i stället för Annika Cleo. Tibu har suttit i styrelsen tidigare.

Som ersättare återvaldes Solveig Eriksson och Stefan Lindqvist. Med Catherine Sid från Åbo och Lars Leden från Esbo, ursprunglig från Sverige, har vi fått nya, kompetenta och ivriga ersättare. Höjden av Lycka
 Vi hittar nåt på stranden
 Och bär det en bi

Haikutävlingen är avgjord

Första pris går till Anne Scheffer Leander, 56 år från Bläse på Gotland. 
  
Vinnar-haikun för tankarna till något positivt, till havet och lyckan. Haikun överraskar, man hittar något som efter några steg mister sitt värde. I överförd betydelse kan haikun vara en bild av själva livet, man hittar något som man bär med sig en stund för att sedan lämna det och gå vidare.

Minna Knutar

Andra pris går till Minna Knutar, 53 år och bosatt i Terjärv. 

Stämningen i den här haikun är fin och juryn älskar bilden av de dansande hararna. Självklart dansar de tango!

på skaren en morgon
i månskenet
dansar hararna tango

TMartin Westmanredje pris går till Martin Westman, 68 år och bosatt i Karis. 

Haikun frammanar en udda bild av en försiktig koltrast som onekligen musicerar. Haikun är underfundig och nu vet vi att våren kommer.

Sista snön smälter
Koltrasten bläddrar förstrött
i sina notblad

Till tävlingen inkom 33 bidrag av 12 skribenter. Tack till alla som deltog. Juryn har utsett tre vinnare som får en ask med Novellix noveller på posten. Haikuerna publiceras på vår hemsida, på vårt Instagramkonto, på vår Facebooksida och senare i vår litterära tidskrift Manus. Annica Cleo kommer att recitera bidragen på föreningens årsmöte den 24.4.2021.
Mera om haiku finns här

Instagram 

  
På Instagram (IG) har du möjlighet att få din egen dikt publicerad. Skicka in ett bidrag med ditt namn eller under pseudonym som ett meddelande på IG eller som ett mejl till ulrica.brunberg@sipoo.fi. 

 

Året som gått...

Verksamheten 2020
 

Svenska litteratursällskapetStiftelsen Tre SmederNygréns stiftelseKonstsamfundet  Svenska kulturfonden