MANUS 40

Manus 40Manus blir i år ett jubileumsnummer och ska publiceras i färg. Vi vill lyfta fram alla samarbetspartner som finns i processen med att förvandla ett manus till en bok.

Arbetsgruppen för Manus, under ledning av styrelsens viceordförande Ulrica Brunberg, tar emot bidrag senast den 31.7. Sänd då bidragen till adressen Nylittmanus@gmail.com.

Vi hoppas på många bidrag! Kom ändå ihåg att texten inte ska vara alltför lång. Dikter eller noveller får fylla ungefär tre Manus-sidor (7200 tecken med blanksteg). Om bidraget är ett utdrag ur en längre text, till exempel ur en bok, skall det vara en helhet som fungerar också separat. Lämpliga bilder och foton i svartvitt (greyscale) eller i färg kan skickas med som illustrationsförslag. Vi vill att du presenterar dig med namn och bostadsort.

Manus 40 postas avgiftsfritt till de medlemmar som har betalat medlemsavgiften för år 2022. Den som själv skickat in ett bidrag till Manus kan få flera personliga exemplar.

Manus 40 kommer även att publiceras digitalt (pdf och epub) och kan då laddas ner gratis från föreningens hemsida. 

Författarträff 

LIVET - SFörfattarträff på GrandKRIVET
Lördagen 21 maj kl 15.00
Kulturhuset Grand, Biskopsgatan 28, Borgå

De östnyländska författarna Sabine Forsblom och Annika Gustafsson-Flinck samtalar.
I samarbete med  Borgå bibliotek
Fritt inträde 

Ladda ner hela affischen som pdf

Årsmöte

Föreningen höll sitt årsmöte lördagen den 23 april 2022 på centrumbiblioteket Ode i Helsingfors.
Gerd-Peter Löcke återvaldes som ordförande. Ulrica Brunberg fortsätter som viceordförande och Susanna Söderholm som mötessekreterare. Med Elin Lindberg från Sibbo har föreningen fått en representant från den yngre medlemskåren. Henrik Nymalm återvaldes som ordinarie ledamot. Suppleanterna är ”Minkki” Huldén ny!, Lars Leden, Stefan Lindqvist, Catherine Sid och Erica Sjöberg ny!

Den nya styrelsen vill utveckla verksamheten så att föreningen kan inkludera ännu fler. I den moderna föreningsvärlden gäller det att inkludera andra oavsett om de är medlemmar eller inte. Medlemsavgiften förblir oförändrad: 20 euro.

Erica Sjöberg från Åland vann skrivtävlingen

Erica Sjöberg

Första pris går till Erica Sjöberg från Åland.
Juryn anser att Ericas nanofiktion "Husdrömmar " är en saklig berättelse som uppfyller alla krav som ställs på nanofiktion. Titeln är intresseväckande och sista raden ringer som en klocka.

Andra pris går till Linn Wilhelmsson från Helsingfors, tredje pris till Minkki Huldén från Helsingfors. 


Läs pristagarnas texter här

 

Till tävlingen inkom 22 bidrag. Stort tack till alla som deltog, bidragen höll en hög nivå. Juryn bestod av föreningens styrelse. Vinnarnas texter publiceras även på vår  Facebooksida och senare i vår litterära tidskrift Manus. Dessutom inbjuds vinnarna att delta med uppläsning av sin text på föreningens årsmöte den 23.4.2022 klockan 16 på Ode i Helsingfors eller digitalt via Teams.

Sorgebud

Vår högt uppskattadAgneta von Essen e hedersmedlem Agneta von Essen avled efter att länge ha åkt
in och ut på sjukhus. Vi minns Agneta som en fin mänska som alltid ställde upp, hon var alltid glad och hjälpsam.

Agneta har bott på olika ställen, men återvände till slut till kvarteret intill födelseplatsen på Tölögatan i Helsingfors. Hon studerade modersmål och franska och blev lärare. Senare övergick hon till skoladministrationen. Vid pensionen var hon chef för den svenska utbildningen i Helsingfors.

Under alla år som Agneta har varit medlem i litteraturföreningen har hon också skrivit flitigt i Manus. Juni 2021 blev hon föreningens Månadens medlem
Vi minns hennes sista novell Grannosämja från Manus 38 där hon funderade över Corona-pandemin och dess följder i hennes liv.

konstverk”Är förvånad över hur tvånget att hålla sig på avstånd, vara inne, undvika kontakter, bära ansiktsskydd kan kännas så irriterande. Visste inte att jag kunde vara så småaktig och oresonlig! Jag ertappar allt oftare mig själv i färd med att fördöma mina oskyldiga grannar som jag betraktar genom fönstret. Det är mänskor som jag aldrig talat med, inte känner eller vet något om. De råkar bara bo mitt emot över gården. Och jag, jag tittar noggrant på dem och kan bli så förbaskat arg!”

I våra minnen du lever. I våra minnen finns du kvar.
I våra minnen finns din iver, precis som du var.

Ny bok av Ulrica Brunberg

Ulrica Brunberg


Lokala regnskurar

I sin nya bok ”Lokala regnskurar” beskriver Ulrica Brunberg hur till synes vardagliga händelser tar oväntade riktningar då huvudpersonerna handskas med sina problem på ett överraskande sätt. Novellsamlingen innehåller tretton noveller.

Varför ska man läsa din bok, Ulrica?
Jag tycker att man ska läsa min bok som underhållning och avkoppling. Det är med skönlitteratur som man kan gå ner i varv och besöka andras liv och tankegångar.

Hur kom boken till?
Jag började skriva noveller för några år sedan. Läsåret 2020–2021 deltog jag i Skriftskolan med Johanna Holmström och Hannele Mikaela Taivassalo. Den kursen utvecklade mitt skrivande och fick mig att slutföra projektet med en novellsamling.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Att läsa noveller är ett snabbare sätt att ta del av skönlitteratur, både med tanke på antal sidor och händelser. Jag rekommenderar att alla har en novellsamling i handväskan för att plocka upp den i stället för telefonen.

Lokala regnskurar
Förlag: Vulkan
ISBN: 9789189462342
Pris: Bokus 229 SEK och Suomalainen 30,95 euro

Bokkalaset i Ekenäs 13.11

Bokkalaset gick av stapeln 11-15 november med temat ”Vändpunkter ”.

Nylands Litteraturförening ordnade också i år busstransport från Helsingfors till Ekenäs lördagen den 13.11.
Vi deltog med programmer ”Poesins vändpunkter” i  Ekenäs bibliotek. Ulrica Brunberg och Lars Leden pratade om hur den digitala revolutionen har lett till skapandet av helt nya former av digital och interaktiv poesi. Diskussionen leddes av ordförande Ger-Peter Löcke. Tillstälningen var väl besökt. 

Stora bokbytardagen i Finland

Stora Bokbytardagen har ordnats i Sverige i flera år och syftet med dagen är att byta böcker med varandra, var som helst och när som helst. Dagen finns till för att öka intresset för böcker och uppmuntra till mer läsande. Bokbytardagen i Finland uppmanar till "bokbyteri" den 17.5.

Vi firade den på Facebook genom att skänka redan lästa böcker åt dem som kommenterade våra bokinlägg. Bokbytardagen är också en uppmaning till hållbar konsumtion. Föreningen hoppas i framtiden kunna utöka aktiviteterna denna dag och kanske administrera en Bokbytardag i hela Svenskfinland. Läs mera på Facebook

Instagram 

Instagram  
På Instagram (IG) har du möjlighet att få din egen dikt publicerad. Skicka in ett bidrag med ditt namn eller under pseudonym som ett meddelande på IG eller som ett mejl till ulrica.brunberg@sipoo.fi. 

Nygréns stiftelseKonstsamfundet  Svenska kulturfonden

 

Året som gått...

Verksamheten 2021 som pdf