Ordförande
MANUS 41

Nu finns Manus 41 tillhanda. Läs och/eller ladda ner tidskriften här

I år valde manusredaktionen Pantone 362 C som omslagsfärg. Grön är inte endast den färgen som är lättast för ögat att acceptera utan symboliserar även naturen och är förknippad med associationer som hopp, växande och mognad.
(っ◔◡◔)っTrevliga lässtunder.

BOKKALASET I EKENÄS 11 november

Mörker och ljus mellan Tre smeder och Potatistorget
Tidpunkt: lö 11 november Kl 11-12
Plats: Ekenäs bibliotek, Svalan,
Medverkande: Staffan Bruun, Minkki Huldén och Gerd-Peter Löcke

Historier flyger och far, som svalor, som mänskoöden. Byggnader, gator, traditioner, händelser lever och kräver ord. På 1960- och 1970-talet samlades Helsingforsungdomen på Potatistorget bredvid Gamla studenthuset, bland dem också gräsrökare och langare.

Det första stycket av berättelsen ligger till grund för en spännande romanstafett och är skrivet av Staffan Bruun. Det aktiva skrivarbetet börjar i januari 2024 med att skribenterna fortsätter där det senaste kapitlet slutade. Även bilder är välkomna.

HELSINGFORS BOKMÄSSA

Blåbärslandet

NyLitt:s två starka kvinnor på bokmässan i Helsingfors

Våra månadens medlemmar Elisabeth Sandelin och Marie Allen uppträder tillsammans på Blåbärslandet torsdagen den 26 oktober kl. 16.30. Moderator är vår medlem och tidigare sekreterare Michaela von Kügelgen. 
Arrangör för programmet på scenen är förlaget Litorale  

Behåll Din krona av Elisabeth Sandelin och Prästgården av Marie Allen är två biografiska romaner om starka kvinnor och de ger historisk insikt i lärarens och sjuksköterskans yrke för 100 år sedan. 

På torsdag är du hjärtligt välkommen att besöka mässan och Blåbärslandet. Efter programmet kan vi ta en kopp kaffe tillsammans med våra två starka damer.  

KulturcaféINTERNATIONELLT KULTURCAFÉ

Att prata med folk på café kan vara både nöje och utmaning. Hos oss serverar vi kaffe med mycket glädje och inspiration. Tillsammans lyssnar, pratar, läser, berättar eller skriver vi nyfiket och glatt oavsett om du redan har den finlandssvenska kulturen i blodet eller vill bekanta dig med den.
Varje torsdag kl. 16
The Good Coffee Company Eriksgatan 33
Följ med evenemanget på Facebook

Nordisk litteraturcirkel

NORDISK LITTERATURCIRCEL
är ett samarbete mellan Nordisk kulturkontakts bibliotek och Helsingfors centrumbibliotek Ode. Under vårterminen träffades litteraturintresserade en gång i månaden i centrumbiblioteket Ode eller i Nordisk kulturkontakts bibliotek. Vi utgår från att programmet fortsätter på hösten.
Som medlem i föreningen kan du delta på eftersnacket vi ordnar på ett café i närheten av litteraturcirkeln.
Läs mera på https://www.nordiskkulturkontakt.org/evenemang/

FÖRFATTARTRÄFF MED ELISABETH SANDELIN

Författarträff med Elisabeth Sandelin

Elisabeth Sandelin talar om sin bok Behåll din krona
Datum och tid: 08.9-2023 kl 17:00 - 18:00
Plats: Helsingfors centrumbibliotek Ode, 3. vån, Saarikoski-mattan
Moderator: Gerd-Peter Löcke
Arrangör: Nylands  litteraturförening r.f.

Romanen Behåll din krona är berättelsen om Anna Appelgren, en av de tretton elever som utbildas av friherrinnan Sophie Mannerheim på den första tvååriga kursen för sjuksköterskor på Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors 1912. En book om sjuksköterskornas arbetsvillkor och ett slutligt erkännande av denna viktiga yrkeskår. Arvet efter Sophie Mannerheim om hur plikt och renlighet är en dygd och hur sjuka, sårade soldater och barn skall skötas lever kvar hos dem som gått i lära hos henne.

Känn dig välkommen!

Helsingfors centrumbibliotek Ode

Poesitävlingen vinnarna

TÄVLINGEN AVGJORD
Nylands litteraturförening r.f. ville uppmärksamma Världspoesidagen den 21.3.2023 och utlyste en poesitävling för medlemmar och andra intresserade om vem som bäst med en mening kunde beskriva vad poesi är.

  
Glädjande nog fick vi in hela 46 bidrag. Föreningens styrelse fungerade som jury och har utsett tre vinnare. De tre bästa bidragen premieras med en novellask från Novellix. Dessutom har juryn gett ett hedersomnämnande.

1:a pris  Pia Stordahl, Jakobstad (@skuggtexter på Instagram)      
Poesi är hjärtat som sjunger själens melodi.
Motivering: I meningens vackra bildspråk knyts poesins innersta väsen ihop till en klingande sång.

2:a pris  Eva Wahlström, Borgå (@mammanuppochner på Instagram)       
Poesi är tystade tankars fristad
Motivering:   Poesi är en kraft som ger människor styrka att uttrycka sina tankar och åsikter. I poesin kan vi höra allas stämma och skrämma mörkret.

3:e pris Helena Givoni, Esbo       
Poesi är känslobubblor i ett nyckelhål.
Motivering:   Meningen är poetisk och summerar poesins styrka där de stora känslorna får rum i det lilla formatet.

Hedersomnämnande:Bülent Sahin, Helsingfors, hemland Turkiet
Poesi är att uttrycka sina känslor på ett annat sätt.
Motivering:   Trots nybörjarkunskaper i svenska har Bülent lyckats summera vad poesi är.

Alla bidrag kommer att publiceras på vår hemsida, Facebooksida, på vårt Instagramkonto och senare i vår litterära tidskrift Manus 41.

Instagram  
INSTAGRAM  
På Instagram (IG) har du möjlighet att få din egen dikt publicerad. Skicka in ett bidrag med ditt namn eller under pseudonym som ett meddelande på IG eller som ett mejl till ulrica.brunberg@sipoo.fi. 

2022 hade vi 724 följare från Sverige (48 %), Norge (24 %), Finland (12,7%), Danmark (5,5 %) och Nigeria (1 %).